RESTAURACIÓ DE DUES ESCULTURES PÈTRIES: "la lectora" i "la filadora" de Frederic Marés

Col·laboració amb el restaurador Xavi Arnau en la restauració de dues escultures pètries de grans dimensions (La lectora i La filadora) pertanyents a un conjunt ecultòric obra de l'escultor i col.leccionista català Frederic Marés.

Aquestes dues obres esculpides en pedra calcària formaven part d’un conjunt escultòric que l'escultor català va dedicar a un personatge industrial i polític terrassenc anomenat Alfons Sala i Argemí, condecorat pel rei Alfons XIII com el compte d'Egara, nom que rep actualment el passeig on roman el conjunt escultòric.

El conjunt inicialment estava format per un una escultura femenina central amb motius alegòrics de la ciutat de Terrassa, i dues escultures laterals representades també per dues figures femenines, "la lectora i la filadora". Totes tres peces estaven col.locades sobre un pedestal format per un bloc prismàtic de 3 metres de llargada per 2 d'alçada. L'obra es va presentar l'any 1950 i va ser ubicada a la Plaça Vella de la ciutat, però anys més tard el conjunt va ser separat i les peces es van reubicar en espais diferents de la ciutat. D'una banda, les dues escultures, restaurades recentment, es van traslladar al Parc de Sant Jordi. D'altra banda, a principis dels anys 1990, per motius de la remodel.lació de la Plaça Vella, es va traslladar el gran pedestal amb la figura principal a l'actual Passeig del Compte d'Egara, on es van afegir dos relleus al.legòrics en substitució de les dues escultures originàries.

En el moment de separar el conjunt escultòric, "la filadora i la lectora" van ser restaurades per l'escultor terrassenc Ferran Bach Esteve, qui va restituir algunes parts trencades i va pintar les escultures per tal de tapar les pintades i graffitis que havien patit.

La restauració es va centrar en tasques de neteja i consolidació. En primer lloc, es va retirar la pintura blanca que cobria les dues peces amb apòsits d'acetona i amb l'ajuda de bisturí. A continuació, es va eliminar la brutícia i les guixades que hi havia sota la pintura i, finalment, es van retirar les intervencions anteriors de suport.

Títol: 
"La lectora" i "la filadora"
Matèria-tècnica: 
Pedra calcària
Autor: 
Frederic Marés
Datació: 
1947-50
Localització: 
Terrassa (carrer del Passeig)
Any d'intervenció: 
2008-2010
Mides: 
Conjunt escultòric: 2m. (alçada) x 6m. (amplada) x 0,70m.(profunditat)