Restauració de l'Estendard de la Verge dels Dolors de Bellpuig: recuperació de la pintura original subjacent

El procés de conservació i restuaració de l'Estendard de la Verge dels Dolors de Sant Nicolau de Bellpuig ha destacat pel fet de recuperar la pintura original subjacent amagada durant els anys per repintades posteriors.

Aquesta intervenció s'ha portat a terme a les instal.lacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb el número de registre CRBMC 11921, i amb la col.laboració de la restauradora de teixit Rosa Martínez.

L'Estendard de la Verge dels Dolors és propietat de la històrica Congregació dels Dolors de Bellpuig, que té orígen al segle XVIII (1724) i que celebra la seva festivitat des d'aleshores. Un dels principals motius per als quals la peça havia patit alguns desperfectes es devia a les seves sortides en processó una vegada a l'any, comportant estrés i problemàtiques diverses a la peça en forma de pèrdues de policromia, així com arrugues i estrips en el teixit, entre d'altres.

Aquesta peça tèxtil, formada per seda en la seva part frontal, presentava brodats daurats amb elements ornamentals que envolten la pintura central ovalada de la Verge dels Dolors.

Després d'un exhaustiu estudi científico-tècnic es va poder determinar la presència d'una pintura subjacent, de més qualitat tècnica, que s'amagava sota un seguit de repintades que havien cobert i tapat la peça original, seguint els mateixos perfils de les línies. La principal incògnita era determinar l'estat de la pintura original ja que podria presentar grans pèrdues. Després d'un seguit de cales en diferents zones del quadre, es va poder observar que es conservava la pintura original quasi al complert. Aleshores es va decidir elimninar tota la repintada acrílica posterior i recuperar la obra original, realitzada en oli i de molt millor qualitat.

Tot seguit, es van estucar les llacunes amb un estuc orgànic a base de cola de conill Lefranc Bourgeois i carbonat càlcic, aconseguint un resultat que donava certa elasticitat, element molt important degut a la funció de la peça en les processons. I finalment,es va vernissar la peça per protegir-la de les inclemències del temps i es va retocar les llacunes amb pigment i vernís.

 

 

 

Títol: 
Estendard de la Verge dels Dolors
Matèria-tècnica: 
Pintura a l'oli sobre tela / teixit i brodats
Autor: 
Desconegut
Datació: 
Primera meitat segle XX
Localització: 
Església de Sant Nicolau de Bellpuig (LLeida)
Any d'intervenció: 
2013
Mides: 
115cm x 70cm (estendard) i 59,5cm x 45,5cm (pintura)