MUSEU DE TERRASSA: fixació i consolidació de dues taules policromades

Intervenció en tasques de fixació i consolidació de dues taules policromades del segle XVI propietat del Museu de Terrassa, exposades a la col.lecció permanent del Museu Cartoixa de Terrassa. Es tracten de les taules de Sant Roc i Sant Cristòfol pertanyents al Retaule de Sant Sebastià.

Ambdues taules anaven acompanyades dels seus marcs daurats corresponents. Presentaven nombrosos aixecaments i pèrdues de policromia tan en la capa pictòrica com en els daurats del marc, amb evidents perills de nous despreniments. Aquestes alteracions eren originades en bona part a causa de canvis d'humitat i temperatura en la sala, amb importants constrastos entre estiu i hivern. El principal problema vé donat no tant per les baixes temperatures sinó per les altes humitats relatives en l'ambient, ja que això comporta que l'aglutinant (la cola que conté l'estuc) perdi les seves propietats adherents i es manifesta en forma d'aixecaments i despreniment de la policromia.

Les tasques d'intervenció es van centrar en la fixació i consolidació de la policromia. En el cas de la capa pictòrica del quadre es va utilitzar adhesiu a base de cola animal en baixa proporció però en el cas dels marcs, el gruix de l'aixecament de l'estuc i els daurats de forma conjunta van determinar l'ús d'un adhesiu més fort a base de resina acrílica. Els aixecaments es van rebaixar mitjançant la injecció de l'adhesiu amb xeringa, previa humectació amb alcohol per obrir bé els porus i permetre una bona penetració de l'adhesiu. Tot seguit i amb l'ajuda d'escalfor es van rebaixar les crestes dels aixecaments amb l'ajud d'una espàtula calenta.

En algunes zones dels marcs es van poder recuperar i recol.locar petits fragments de daurat despresos al seu lloc original.

Agraïr al director del Museu de Terrassa Domènech Ferran i, a la conservador Gemma Ramos la seva col.laboració alhora de poder intervenir les obres.

 

Títol: 
Sant Roc i Sant Cristòfol
Matèria-tècnica: 
Pintures a l'oli sobre taula
Autor: 
Desconegut
Datació: 
Segona meitat del segle XVI
Localització: 
Museu Cartoixa de Terrassa
Any d'intervenció: 
2009
Mides: 
Sant Cristòfol:110 x 64 cm / Sant Roc: 108 x 60 cm