MUSEU DE TERRASSA: Retaule Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa

Intervenció del Retaule Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa pertanyent a la col.lecció permanent del Museu Cartoixa de Terrassa. Es tracta d'una obra datada entre finals del segle XVII i principis del XVIII, realitzada amb tècnica de la pintura al tremp. Les tasques de restauració es van centrar en la fixació i consolidació de la policromia amb perills de despreniments.

El retaule, datat a cavall entre els segles XVII i XVIII, presentava nombrosos aixecaments i pèrdues de policromia i amb evidents perills de nous despreniments. Aquestes alteracions eren originades en bona part a causa de canvis d'humitat i temperatura en la sala, amb importants constrastos entre estiu i hivern. El principal problema vé donat no tant per les baixes temperatures sinó per les altes humitats relatives en l'ambient, ja que això comporta que l'aglutinant (la cola que conté l'estuc) perdi les seves propietats adherents i es manifesta en forma d'aixecaments i despreniment de la policromia.

Les tasques d'intervenció es van centrar en la fixació i consolidació de policromia mitjançant l'ús d'un adhesiu natural a base de cola animal. En primer lloc es van realitzar empaperats de protecció i a continuació es van rebaixar els aixecaments amb l'injecció de cola d'esturió i amb l'ajuda d'escalfor mitjançant una espàtula calenta. En alguns casos es van poder recuperar i recol.locar petits fragments despresos de la capa pictòrica.

Agraïr al director del Museu de Terrassa Domènech Ferran i, a la conservador Gemma Ramos la seva col.laboració alhora de poder intervenir les obres.

Títol: 
Retaule Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa
Matèria-tècnica: 
Pintura al tremp
Autor: 
Desconegut
Datació: 
Finals segle XVII-ppis XVIII
Localització: 
Museu Cartoixa de Terrassa
Any d'intervenció: 
2009